ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  21/04/2017
19:40 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΈρευναWeb TV


Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Δείτε σήμερα: Γυάρος

Η «Μηχανή του χρόνου» τιμά τους αγωνιστές που εκτοπίστηκαν στο κολαστήριο της Γυάρου. Αγωνιστές που έζησαν εξόριστοι στη Γυάρο επέστρεψαν στο καταραμένο νησί και διηγήθηκαν συγκλονιστικές ιστορίες του εξόριστου βίου τους.
Χιλιάδες αριστεροί εκτοπίστηκαν χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία, αφού δεν είχαν διαπράξει κανένα αδίκημα. Η χούντα τους απομόνωσε στο αφιλόξενο νησί καθαρά για προληπτικούς λόγους.
Στη Γυάρο εκτοπίστηκαν ο Παντελής Βούλγαρης, ο Γεώργιος Μαύρος, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Σταύρος Παράβας και χιλιάδες σημαντικοί αγωνιστές του προοδευτικού χώρου.
Η εκπομπή περιγράφει τη βασανιστική καθημερινότητα των εξόριστων, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και τα τεχνάσματα της απριλιανής χούντας, που επέβαλλε στον τύπο της εποχής να γράφει ότι «οι εκτοπισθέντες περνάνε τόσο καλά που έχουν πάρει τέσσερα κιλά ο καθένας»!
Αλησμόνητες έχουν μείνει οι επισκέψεις του Παττακού στο νησί, όταν προσπαθούσε να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του καθεστώτος, ισχυριζόμενος ότι δεν τους λείπει τίποτα και μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους αρκεί να υπογράψουν την περίφημη δήλωση. Ήταν απλά ένα επικοινωνιακό κόλπο για να απαντήσει στα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού Stern και του γαλλικού Paris Match, που είχαν φωτογραφήσει από ελικόπτερο τους εξόριστους, αποκαλύπτοντας το σημαντικότερο τόπο εξορίας που η χούντα επιμελώς προσπαθούσε να κρύψει.
Εντυπωσιακό είναι ότι «εξορία» έκαναν στο νησί και οι χωροφύλακες που υπηρετούσαν στη Γυάρο ως δεσμοφύλακες. Ήταν οι άνδρες της φρουράς της Βουλής των Ελλήνων, που όταν καταλύθηκε η δημοκρατία τιμωρήθηκαν με δυσμενή μετάθεση, επειδή προφανώς κρίθηκε ότι δεν ήταν άξιοι να υπηρετήσουν το καθεστώς της 21ης Απριλίου. Στη Γυάρο εξορίστηκαν και εκατοντάδες γυναίκες, κάποιες από τις οποίες ήταν μητέρες ανήλικων παιδιών
Στο κολαστήριο του νησιού τα περισσότερα κτίρια τα έχτισαν οι αγωνιστές που φυλακίστηκαν την περίοδο του εμφυλίου. Αρκετοί από αυτούς επέστρεψαν σαν εξόριστοι από την χούντα των συνταγματαρχών.
Η «Μηχανή του χρόνου» δίνει το λόγο στους άνδρες και τις γυναίκες που τιμωρήθηκαν σκληρά για την ιδεολογία τους. Κάποιοι από αυτούς, αν και διανύουν την ένατη δεκαετία της ζωής τους, με χαρά αποδέχθηκαν την πρόσκληση της εκπομπής για μια επιτόπια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Γυάρου, που όπως είπε ο Παττακός, απλώς … «φιλοξένησε όσους ήταν επικίνδυνοι για την υγεία της κοινωνίας»!Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος
http://goo.gl/lZYyrd

   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για όλους με απαραίτητη τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για ανήλικους άνω των 15
Κατάλληλο για ενήλικους
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά