ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  21/04/2017
22:15 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / ΙστορίαWeb TV Greece


Σειρά ντοκιμαντέρ του Γιώργου Πετρίτση με σκοπό να διασώζουν ντοκουμέντα, μνήμες και προσωπικές εμπειρίες για πρόσωπα, γεγονότα, στιγμές, καταστάσειςπου έχουν γράψει ιστορία.

Οι «Μαρτυρίες» του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση είναι σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, με θέματα αναφερόμενα σε πρόσωπα και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας, με καταθέσεις ανθρώπων που είχαν άμεσες εμπειρίες για τα συμβάντα, αλλά και εκτιμήσεις ιστορικών μελετητών με ξεχωριστό κύρος. Βασικός στόχος είναι, με το λιτό δημοσιογραφικό ύφος, την αντικειμενική καταγραφή ντοκουμέντων, και την παράθεση ποικίλων απόψεων – εκτιμήσεων, να δίνεται η δυνατότητα στον τηλεθεατή να διαμορφώνει γνώμη και να καταλήγει σε συμπεράσματα, συγκρίνοντας τα στοιχεία τα οποία του παρατίθενται και εκτιμώντας τα αναλόγως.

Δείτε σήμερα: 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΤΡΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Το χρονικό της κρίσιμης για τη νεότερη ιστορία μας νύχτας, της 20ης προς την 21η Απριλίου 1967, καλύπτει το ντοκιμαντέρ αυτό των Μαρτυριών. Το «Τρεις μετά τα μεσάνυχτα» είναι η συμβολική ώρα που οριοθετεί το ξεκίνημα μιας μεγάλης περιπέτειας για την Ελλάδα. Εκείνη την ώρα τα τανκς έχουν βγει από τους στρατώνες και αφού έχουν καταλάβει πρώτα το Πεντάγωνο, έχουν διασκορπιστεί στην πρωτεύουσα με συγκεκριμένους στόχους. Κατάληψη της Βουλής, των υπουργείων, του ΟΤΕ και του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας στο Ζάππειο. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει επιδρομές και συλλήψεις από τα σπίτια τους, του πρωθυπουργού, υπουργών, πολιτικών και διαφόρων προσωπικοτήτων, αριστερής κυρίως ιδεολογίας. Το χρονικό της μεγάλης νύχτας καλύπτει γεγονότα που συμβαίνουν στα γραφεία των εφημερίδων, στα σπίτια των πολιτικών και στο στρατόπεδο του Γουδή όπου μεταφέρονται οι κρατούμενοι. Ο Γιώργος Αναστασόπουλος περιγράφει την αναστάτωση στα γραφεία της Καθημερινής και αναφέρεται στο περίφημο μονόστηλο, τη μοναδική είδηση που προλαβαίνει να κυκλοφορήσει το πρωί της 21ης Απριλίου για το πραξικόπημα.
Ο Χρήστος Πασαλάρης περιγράφει τι γίνεται στα γραφεία του Βήματος και των Νέων. Ο Δημήτρης Ρίζος, διευθυντής του γραφείου τύπου του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, αναφέρεται στη σύλληψη του πρωθυπουργού. Ο Αναστάσης Παπαληγούρας περιγράφει τη σύλληψη του πατέρα του Παναγιώτη Παπαληγούρα, υπουργού Εθνικής Άμυνας τότε. Και τέλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Λεωνίδας Κύρκος αφηγούνται τις προσωπικές τους μαρτυρίες ως κρατούμενοι εκείνο το βράδυ στους στρατιώτες του Γουδή.Σενάριο- σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίτσης
Φωτογραφία: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Μοντάζ: Τέλης Ζώτος
Επιμέλεια: Παντελής Βιρβιδάκης


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ < Προηγούμενο
Επόμενο > ΣΤΑ ΑΚΡΑ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για όλους με απαραίτητη τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για ανήλικους άνω των 15
Κατάλληλο για ενήλικους
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά