ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  21/04/2017
19:40 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΈρευναWeb TV


Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Δείτε σήμερα: «Νικηφόρος Μανδηλαράς, το ανεξιχνίαστο έγκλημα της χούντας»

Ο μυστηριώδης θάνατος του δημοκρατικού δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά, ένα μήνα μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών και οι αθέατες πλευρές του παρακράτους της χούντας, έρχονται στη «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.
Ο Μανδηλαράς ήταν προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και μαχητικός δικηγόρος στην δίκη του «ΑΣΠΙΔΑ». Υπερασπίστηκε δημοκρατικούς αξιωματικούς του στρατού που είχαν κατηγορηθεί ως συνωμότες και αποκάλυψε ότι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και η ομάδα του κρύβονται πίσω από την υπόθεση και ετοιμάζουν χούντα. Μάλιστα υποστήριξε ότι είχε στα χέρια του ιατρική γνωμάτευση ότι ο συνταγματάρχης είχε ψυχιατρικό πρόβλημα. Η γνωμάτευση όμως χάθηκε και ο γιατρός βρέθηκε κρεμασμένος. Ο Μανδηλαράς μετά την 21η Απριλίου προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό. Επιβιβάστηκε σε ένα εμπορικό πλοίο και τελικά το πτώμα του βρέθηκε στις ακτές της Ρόδου. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι πνίγηκε, αλλά η οικογένειά του μίλησε για δολοφονία.
Η εκπομπή καταγράφει το θρίλερ της καταδίωξης, το σχέδιο διαφυγής, την προδοσία, αλλά και το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν εναντίον του, ένοπλα τμήματα του στρατού στη Ρόδο.
Μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία για την αμφισβητούμενη ιατροδικαστική έρευνα που «έδειξε» ότι ο θάνατος του Μανδηλαρά προήλθε από πνιγμό. Επίσης περιγράφονται ο τρόπος με τον οποίο ο δικηγόρος κηδεύτηκε εν κρυπτό και η δίκη που ακολούθησε με μοναδικό κατηγορούμενο τον πλοίαρχο που ανέλαβε να τον φυγαδεύσει. Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία του Ηλία Πόταγα, αδελφού του καπετάνιου του πλοίου RITA V, ο οποίος για πρώτη φορά μιλάει και καταγγέλλει ότι η ανακριτική διαδικασία περιελάμβανε βασανιστήρια σε βάρος του αδελφού του. Ο καπετάνιος Πόταγας είχε τραγικό τέλος καθώς μετά από δύο χρόνια αυτοκτόνησε στη Νότιο Αφρική. Το δε, πλοίο του κάηκε τη δεκαετία του ΄80. Ήταν ένας μεγάλος κύκλος συμπτώσεων ή μια συνομωσία θανάτου και σιωπής;
Στην εκπομπή μιλούν επίσης ο δικηγόρος Αριστείδης Οικονομίδης, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Γιώργος Ρωμαίος, ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης, ο συγγραφέας Γιάννης Κορίδης, ο φιλόλογος και πρώην βουλευτής Νίκος Λεβογιάννης, ο συγγραφέας Κώστας Σκανδαλίδης, ο ξάδερφος του Μανδηλαρά Μάριος Βιτζηλαίος, ο δικηγόρος Γιάννης Χαρίτος, ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Σιδερής, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Χιωτάκης.Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος
http://goo.gl/lZYyrd

   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ < Προηγούμενο
Επόμενο > Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για όλους με απαραίτητη τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για ανήλικους άνω των 15
Κατάλληλο για ενήλικους
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά